www.Ylistaronmetsastysseura.fi


Etusivu

Ampumarata

Kuvia

Jaostot

RHY

Koirahommat

Palautetta

Linkkejä


YMS:n radalla ammuttavat lajit
Tässä esitelty muutamia lajeja joita voi ampua Ylistaron ampumaradalla


Kiväärilajit
    75-100m Hirvirata
        Harjoitus iltoina hirvi juoksee ja itse voi päättää kummaltako matkalta ampuu.
    100m Luodikkorata
        Luodikolla voi käydä ampumassa omaan tahtiin.
    Pienoishirvirata
    50m pienoiskiväärirata
        Pienoiskiväärirataa kunnostetaan parhaillaan. Mutta siellä voi käydä ampumassa
          kun itselle parhaiten sopiiHaulikkolajit    Skeet
Skeetrata on puoliympyrän muotoinen. Sen kaarella vasemmassa päässä on korkea heitintorni ja oikeassa päässä matala. Tornien välinen etäisyys on noin 36 m. Kiekot heitetään korkeasta tornista noin 3 m korkeudelta vinosti kohti matalaa tornia ja vastaavasti matalasta tornista noin 1 m korkeudelta kohti korkeaa tornia. Kiekot lentävät aina samalla tavalla. Kiekkojen lentonopeus on noin 90 km/h ja lentopituus 65- 67 m. Sallittu ampuma-alue on noin tornien välinen matka.Ampumapaikat, joita on kahdeksan, ovat puoliympyrän kaarella, siten että 1 paikka on korkean tornin juurella ja paikka 7 on matalan tornin edessä, paikat 2 – 6 ovat kaarella noin 8 m etäisyydellä toistaan ja paikka 8 tornien välisellä linjalla keskellä rataa. Ampuja seisoo valmiusasennossa rintamasuunta radan keskelle, pitäen asetta molemmin käsin piippu koholla silmien korkeudella, aseen perä on kiinni vartalossa lonkan korkeudella. Kiekot heitetään ampujan pyynnöstä, 0 – 3 sek kuluessa. Kun kiekko lähtee, ase nostetaan olkaan, otetaan kiekko kiinni ja laukaistaan ase.Sarjaan kuuluu 7 yksittäiskiekkoa ja 9 kaksoiskiekkoa tietyn järjestelmän mukaisesti. Kaksoiskiekot heitetään molemmasta tornista yhtä aikaa. Ammunta suoritetaan siten, että kaikki ampujat ampuvat vuoron perään samalta ampumapaikalta, jonka jälkeen kaikki siirtyvät seuraavalle paikalle jne. Jokaista kiekkoa saa ampua yhdellä patruunalla.
Skeet on olympialaji.

    Metsästys haulikko
Metsästys haulikkoa on hyvin lähellä skeet ammuntaa, ilman kaksoiskiekkoja. Kaikilta ampumapaikoilta ammutaan ensin matalan tornin kiekko ja sitten korkean. Jokaista kiekkoa saa ampua kerran. Kaksoiskiekkoja ei ammuta. Kilpailut ovat lyhyempiä kuin skeetissä. Kierros on 25 kiekkoa ja kilpailussa ammutaan yksi peruskierros. Parhaiten ampuneet pääsevät loppukilpailun eli toiselle kierrokselle.
Metsästyshaulikossa paras saavutus voi olla EM kulta
   
    Kansallinen trap       

Kansallinen trap on yleisin Suomessa harrastettu traplaji ja se on yleensä laji jolla trap ammunta aloitetaan. Ehkäpä tutumpi nimitys kansalliselle trapille on 1-trap. Kansallisessa trapissa käytetään yhtä heitintä. Heitinhaudassa oleva heitin kääntyilee sivusuunnassa ja heitettävän kiekkon lentosuuntaa ei ampuja etukäteen tiedä. Kiekko voi lentää ampumasuuntaan nähden 0-30 asteen kulmassa, joko oikealle tai vasemmalle. Kiekon korkeus on kansallisessa trapissa aina vakio, noin 3 metriä. Kiekon lentomatka on 50 metriä ja kiekon lähtönopeus on noin 100 km/h. Ampujalla on käytettävissään yksi patruuna jokaista kiekkoa kohden.  Kiekko lähtee välittömästi ampujan kutsusta.
Kansallisessa trapissa voit yltää suomen mestariksi
   
    Automaatti trap       

Automaattitrapissa ammutaan keskeltä heitinhautaa heitettävää kiekkoa, Heitin kääntyilee sivusuunnassa sekä ylä-ala suunnassa. Näin kiekko voi lentää ampumasuuntaan nähden 0-45 asteen kulmasssa, joko oikealle tai vasemmalle. Kiekon korkeus voi vaihdella yhden ja neljän metrin välillä. Lentomatka on 75 metriä. Kiekon lähtönopeus on noin 150 km/h. Ampujalla on käytössä kaksi patruunaa jokaista kiekkoa kohden. Osumasta saa yhden pisteen, huolimatta siitä rikkooko kiekon ensimmäisellä vai tosella patruunalla. Kiekko lähtee heti ampujan kutsusta.
Automaatti trap on hyvää harjoitusta trap ammunnalle, jossa kiekot lähtevät aina ampujan kohdasta.
Automaatti trapissa voit yltää suomen mestariksi
   
    Kaksois trap

Kaksoistrapissa heitetään yhtä aikaa kaksi poispäin ampujasta menevää kiekkoa. Ampuja lataa aseen kahdella patruunalla, joilla hän ampuu molempia kiekkoja. Kiekot lentävät ennalta määrätyissä kulmissa ja korkeuksissa ja ne lähtevät sekunnin sisällä ampujan kutsusta keskellä heitinhautaa olevasta kahdesta heittimestä yhtäaikaa. Lentokulmat ja -korkeudet riippuvat käytettävästä asetuksesta, joita on kolme erilaista. Kiekkojen lentomatka on 55 metriä ja niiden lähtönopeus on noin 125 km/h. Molemmat laukaukset tuomitaan erikseen, näin ollen yhdestä suorituksesta voi saada joko 0, 1 tai 2 pistettä riippuen osumien määrästä.
Kaksoistrap on olympialaji.   
   
    Compact sporting
Laji on samantapainen kuin varsinainen sportingammunta. Aseen saa ladata kahdella patruunalla ja jokaista yksittäiskiekkoa saa ampua kaksi kertaa, osuma on saman arvoinen osuipa ensimmäisellä tai toisella. Compak-sportingissa radalla on viisi ampumapaikkaa, jotka sijaitsevat suoralla linjalla noin 4 metriä toisistaan. Rata on Ylistarossa rakennettu skeet radan yhteyteen, jolloin voidaan hyödyntää olemassa olevia heittimiä. Compak-rataan kuuluu 7 heitintä. Kiekot lentävät oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle, sekä suoraan poispäin, lisäksi voidaan käyttää jäniskiekkoja sekä suoraan ylös nousevia kiekkoja. Myös Compak-radan heitinpaikkoja ja lentokulmia muutetaan säännöllisesti
Vaihtelevaisuutensa ansiosta laji on erinomainen harjoitusmuoto metsästystä varten.
Compak-sportingissa paras saavutus voi olla MM kulta

    Metsästys trap
Ratana käytetään kansallisen trapin rataa, kuitenkin sillä muutoksella, että kiekkojen lähtökulman vaihtelu sivuille on suurempi ja ampumapaikat vastaavasti lähempänä heitintä (etäisyys 10m).
Jokaiselta ampumapaikalta ammutaan vuorotellen viisi kiekkoa jonka jälkeen ampujat vaihtavat seuraavalle ampumapaikalle. Aseena käytetään joko metsästyshaulikkoa, tai traphaulikkoa. Ase ladataan yhdellä patruunalla. Kiekkoa pyydettäessa on aseen perä oltava lonkassa kiinni, kuten skeetissä ja metsästyshaulikossa. Aseen saa nostaa poskelle vasta, kun kiekko tulee näkyviin. Kiekko lähtee komennosta noin 0.5 sek viiveellä. Myös metsästystrapissa ammutaan 25 kiekon peruskierros. Parhaat ampujat pääsevät toiselle kierrokselle.
Metsästyshaulikossa paras saavutus voi olla EM kulta


Pistoolilajit
    25m Pistoolirata   
        Pistooliradalla on käntyvät taulut. Kääntyviin tauluihin ampumisesta pitää sopia erikseen.
          Muuten pistoolilla voi käydä ampumassa itsekseen.

Alkuun